MIKE MATTISON – AFTERGLOW

De 50-jarige Amerikaanse muzikant, zanger en songschrijver Mike Mattison uit Minneapolis, Minnesota begon zijn carrière aan het begin van deze eeuw als frontman van de samen met Paul Olsen opgerichte bluesrockformatie ‘Scrapomatic’ waarmee hij drie albums opnam. In zijn jeugdjaren had hij op een hele reeks instrumenten leren spelen en maakte hij ook kennis met muziekgenres als blues, R&B, jazz en rootsmuziek, hetgeen zijn verdere muzikale leven heeft bepaald.

Sinds 2002 werd Mike Mattison aangezocht om de leadzanger te worden bij de bluesrockgroep ‘The Derek Trucks Band’ waarmee twee live albums en drie studioplaten werden opgenomen tot de groep in 2010 besloot om alles ‘on hold’ te zetten. Mattison was het opnemen en optreden echter nog lang niet beu en hij besloot om zich als backing vocalist en songschrijver aan te sluiten bij de uit die band ontstane bluesrockgroep ‘The Tedeshi Trucks Band’ rond zangeres Susan Tedeshi en Derek Trucks uit Jacksonville, Florida.

Pas in de zomer van 2014 kwam Mike Mattison voor het eerst op de proppen met een soloalbum “You Can’t Fight Love” dat nu een langverwachte opvolger mag verwelkomen via het nieuwe album “Afterglow”. Op deze tien tracks tellende plaat brengt hij een mix van Americana-, blues- en soul-liedjes die in de studio werden opgenomen met de instrumentale bijstand van ‘Tedeshi Trucks Band’-drummer Tyler Greenwell, gitaristen Dave Yoke en ‘Scrapomatic’-maatje Paul Olsen, bassist Franher Joseph en keyboardsspelers Kofi Burbridge en Rachel Eckworth.

Mike Mattison componeerde tekst en muziek voor alle nummers, maar hij kreeg wel wat extra hulp van Derek Trucks en Paul Olsen voor de lekker rockende titeltrack “Afterglow” en van de helaas vorig jaar in februari op 57-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden ‘TTB’-toetsenist Kofi Burbridge voor de beklijvende mooie bluesballad “I Really Miss You”. Op de video’s bij deze recensie laten we u graag kennismaken met twee live gebrachte vertolkingen van de beste nummers op deze plaat, zijnde het melodieuze “Word’s Coming Down” en de eerste single en openingstrack “Charlie Idaho”.

Andere liedjes uit deze plaat die wat ons betreft zeker nog vaker door de speakers mogen weerklinken zijn het vlot in het gehoor liggende “Deadbeat”, de zeemzoete ballad “All You Can Is Mean It”, de Americana-rocksong “Kiss You Where You Live” en de albumafsluitende bluesrocker “Got Something For You”. Zes jaar na zijn debuutplaat als soloartiest komt “Afterglow” van Mike Mattison geen moment te vroeg, maar het is hem direct vergeven als hij het dan bij dergelijke leuke songs houdt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Landslide Records
Distr.: Sonic RendezVous

video